Sant Andreu de l'Arboceda

És el nostres principal i més ambiciós projecte com associació.

L'objectiu és restaurar l’ermita de Sant Andreu de l'Arboceda i convertir-la en un punt d’interès per a la recuperació del patrimoni històric i natural, tot habilitant una sala annexa com a espai de refugi per a grups escoltes. 

L’ermita es troba situada al collet de Sant Andreu, dins el Parc del Montnegre-Corredor, en el terme municipal de Pineda de Mar. La primera referència històrica data de l’any 1079 i formava part de la parròquia de Santa Maria de Pineda de Mar. Des del segle XIX, l’ermita es troba en estat d’abandonament. Actualment es conserva la façana, el campanar d’espadanya, les parets principals i les ruïnes d’un antic espai annex anomenat antigament com el Mas de Sant Andreu

Sant Andreu de l'Arboceda durant la nevada del 2 de febrer de 2012.

Per tal de dur a terme aquest projecte l’associació Amics Escoltes del Montnegre i l’Ajuntament de Pineda de Mar, van signar un conveni de col·laboració per restaurar l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda i el seu entorn el dia 1 de març de 2013.
Per al desenvolupament del projecte es preveuen diverses fases:
  • L’elaboració d’un estudi conjunt sobre Sant Andreu de l’Arboceda amb informes, arqueològic i ambiental, per concretar el projecte de restauració.
  • La conservació i estabilització de les ruïnes i la gestió de la massa forestal, permetent que l’espai sigui accessible i visitable, amb la neteja de l’entorn, la senyalització de camins i la col·locació de panells informatius.
  • L’habilitació d’una part de les antigues dependències annexes a l’ermita com a refugi de muntanya que gestionat per la pròpia entitat d’escoltes tindria l’objectiu de potenciar activitats escoltes, camps de treball i educació ambiental al Parc del Montnegre-Corredor.
  • La restauració de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda.
L’associació Amics Escoltes del Montnegre, tal com estableix el conveni, va adquirir, el mateix 1 de març de 2013, la finca on s’ubica l’ermita, d’una superfície aproximada de 0.8 hectàrees. Els Amics Escoltes del Montnegre aporten l’equip de voluntaris i presta suport i col·laboració en tot allò que sigui necessari per assolir els objectius fixats en el conveni. 

Per la seva part, l’Ajuntament de Pineda es va comprometre ha redactar la figura de planejament urbanístic necessària per al correcte desenvolupament dels objectius del conveni, entre d’altres tasques de suport tècnic i administratiu.


Membres dels Amics Escoltes del Montnegre i de l'Ajuntament de Pineda de Mar després de firmar el conveni el dia 1 de març de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.